Barion Pixel
Search

Hatékony pakolás és a babával utazás

Talán ismerős lehet sok anyukának, hogy a fél házat bepakolja élete első babával utazására. Már a pakolás egy rémálommá válhat, és akkor ez még csak a babával utazás kezdete! Velem legalábbis ez történt, amikor két három hónapos babával először útra keltünk; pedig csak két éjszakáról volt szó a Balcsinál.

Két és fél évvel később, már három pici gyerekkel, úgy utaztunk el három hétre Mexikóba, hogy egyetlen 23 kilós bőröndöt csekkoltunk be, és mellette egy tíz kilós kézipoggyászt vittem magammal. A pakolás rémálomból rutinná vált, a csomagunk mérete pedig egyre kisebb és kisebb lett az évek során.

Hogy mi változott meg? A sok közös családi, babával utazás és tapasztalás által sokat tanultam a pakolásról. Jártunk Thaiföldön kisbabákkal, Maldív-szigeteken várandósan totyogókkal, és újszülött babával és ikrekkel Montenegróban. És megannyi belföldi úton.

Mostmár nem okoz gondot a pakolás. Pontosan tudom, milyen kevés cuccra lesz valójában szükségünk. És azt is tudom, hogy a könnyű poggyász felszabadít. Egyszerűbben tudunk mozogni, és az sem okozott nekünk gondot, hogy 21 nap alatt nyolc különböző helyen szálljunk meg a három picivel Mexikóban!

Kíváncsi vagy a hatékony pakolás titkára babával utazáskor? Hogy tudtunk ilyen kevés táskába beférni úgy, hogy nem hagytunk otthon semmi fontosat? Szeretnéd tudni, mik azok a dolgok, amik nélkül sosem indulnánk el, és mi az, amit szerintem inkább érdemes itthon hagyni? Érdekel, miből hány darabot érdemes vinni, ha babával utazunk?

Olvass tovább, és megtudod.

 

A babával utazás nélkülözhetetlen kellékei

Babahordozó, ha csak egy dolgot vihetsz magaddal a babával utazásra

Ha csak egy dolgot vihetnék magammal egy babával utazásra, akkor az a babahordozó lenne. Erről már külön cikket is írtam, hogy miért tartom ezt ennyire fontosnak. Mivel három picivel utazunk, három hordozót viszünk magunkkal. A pakolásnál ezzel nem spórolnék, sőt!

A legkisebb babát a hátamon hordozom, a két nagyobbik fiú pedig már saját lábon közlekedik. Mindig kéznél vannak a csatos onbuk, ha elfáradnának. Nekünk mind a három hordozónk Möbius márkájú.
Itt található a 3:1 csatos hordozó, amivel a kisbabámmal már megannyi országot bejártunk.
Itt pedig a csatos onbu, amivel a totyogó fiainkat visszük, ha elfáradtak a sétában.

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan utaztunk el négy hétre Dél-Amerikába három kisgyerekkel feladott poggyász nélkül, és ha te is szeretnéd megspórolni a feladott poggyász árát a következő utazásod során, akkor ezt a kiadványt ajánlom neked.

 

Babakocsira is szükség van babával utazáskor?

Repülős utakra egyáltalán nem viszünk babakocsit, ha babával utazunk. Persze mi sem így kezdtük. Az ikrek kilenc hónapos korában három hétre Thaiföldre utaztunk, és vittünk magunkkal hordozót is meg összecsukható babakocsit is. Mi lett a vége? A babakocsit nem használtuk, viszont állandóan a kezünkben kellett cipelni. Így teljesen felesleges volt, a pakolásból kizártuk a babakocsit.

Amikor autóval utazunk, például családi roadtrip-en voltunk Montenegróban, akkor a két hónapos kisbabám autósülése egyben a babakocsi ülése is volt, így adta magát, hogy a vázat betegyük a csomagtartóba. A két hét alatt néhányszor jól jött a babakocsi (például strandon altatáskor), de így is sokkal több időt töltött hordozóban. Amióta kinőtte az autós hordozót, már nem viszünk külön babakocsit.

Autósüléseink:

Maxi Cosi Assisfix 360 : onnantól, hogy tudtak ülni a gyerekek, 105 cm magasságig ajánlott.

Britax Römer Advansafix IV : miután kinőtték a fenti ülést, erre váltottunk, és ezt egészen 36 kg-ig lehet használni.

Bevált babakocsik:

Bebetto 42 3:1 ikerbabakocsi : újszülött kortól használtuk az ikrekkel, a babakocsis időszak végéig. Könnyen tolható, mindenhová befér, és mivel három funkciós, autósülésnek is megfelelt, később pedig sportrészre váltottunk. Nagyon szerettük!

Mivel az ikerbabakocsi nagyon tetszett, amikor egy babánk született, megkerestük az egybabás verzióját a Bebettónak.

Utazóágy – bepakoljuk vagy se?

Belföldi autós útjainkra általában viszünk magunkkal utazóágyat. Amíg az ikrek picik voltak, ez rendszeres volt. Amióta három picivel utazunk, elég a legkisebbnek bepakolni. Repülős babával utazások alatt viszont otthon marad az utazóágy. Tapasztalatból tudjuk, hogy enélkül is meg lehet oldani mindent. Ez tehát csak egy kényelmi extra, amit ha vihetünk, viszünk, de anélkül is jól megvagyunk.

Hogy oldjuk meg az alvást a szálláson utazóágyak nélkül? Kreatívan! A franciaágyat falhoz toljuk, a másik oldalát pedig takarókkal, párnákkal torlaszoljuk el, így a picik nem esnek le. Ilyen egyszerű! Thaiföldre vittünk magunkkal hordozható babasátrat és néhány habtapit, de utólag azt mondom, túlaggódtam a dolgot, és meg lehet oldani nélküle is.
Utazóágyból sokféle létezik, ez például teljesen megfelel.

Szoptatós kendő, a babával utazás alapvető kelléke

Ha szoptatod a kisbabádat, hatalmas kincs egy szoptatós kendő. Nekem volt szerencsém kettő különböző típust is kipróbálni, és mindkettőt szívből tudom ajánlani! A pakolásból ezt ne hagyd ki semmiképp, ha babával utazol!
A Monello Moms szoptatós poncsó velem volt Montenegróban, Dubrovnikban és belföldön is számos helyen. A két hónapos babámat tengerparton, étteremben, padon, strandon, kilátó tetején, tehát bárhol gond nélkül meg tudtam etetni diszkréten.

Mexikóba a Lindamo szoptatós kendő jött velem. A repülőn szinte le sem vettem, és szintúgy mindenhol gond nélkül megetettem az akkor már 10 hónapos babámat. A leghangulatosabb alkalom, ahol használtam, a Chichen Itza árnyékában volt.

Babával utazáshoz, de akár otthoni barátokkal való piknikezéshez vagy túrázáshoz (arra az esetre, ha meg kell állni szoptatni) szerintem a pakolás alapkelléke egy anyukának. Mindenképp szerezz be egyet!

 

Mennyi ruhát pakoljunk a babával utazásra?

Ha nyári utazásról van szó a babával, a jó hír, hogy nagyon kevés helyet foglalnak a ruhák! Én úgy gondolkodom, hogy mivel útközben az ember tud mosni, sokkal kevesebb ruha kell, mint ahány napra megyünk (főleg, ha több hetes az út). A három hetes útra egy hétnyi ruhát vittem. Ha összesen három napra megyünk, akkor bepakolok három napnyi ruhát (de nem többet!!) és kézzel tudok mosni, ha kell.

Összeírtam, miből mennyit pakoltam a gyerekeknek a három hetes mexikói utazásra:

   • Hosszúnadrág: 2-3 darab, ebből egy rajtuk van az utazás alatt. A másik pár ott van velünk egy pelusbaleset esetére.

   • Meleg pulcsi: ugyanez.

   • Body: 2-2 db rövid- és hosszúujjú.

   • Pizsama: 1-2 darab (mi rugdalózót vittünk ebből a célból)

   • rövidnadrág: 7-7 db-ot vittem a fiúknak, útközben lehet mosni.

   • Póló: dettó.

   • Ing: a “csini” napokra vittünk 2-2 darabot.

   • vékony pulcsi: 2-2 db

   • Zokni: 2 db

   • Harisnya: 2 db, ebből egy rajtuk volt az úton.

   • Törülköző: bár mindenhol szoktak biztosítani, mi mindig viszünk magunkkal Decathlonosat, ami alig foglal helyet.

   

  Bőröndrendszerezők az átláthatóságért – a pakolás megmentője!

  Praktikus dolog, amikor öt főre pakolok egyetlen bőröndbe, a bőröndrendszerező. Háromféle színben van nekünk, és minden színből három különböző méretben. Így a ruhákat ezekbe lehet rendszerezni, és hamar megtalálok bármit, amit keresek, a ruhák pedig nem gyűrődnek. Egyben ki lehet emelni a kis táskákat a szállás szekrényébe, és nem kell egyesével kiszedni a ruhákat. 21 nap alatt nyolc helyen szálltunk meg Mexikóban, és sosem keveredtek össze a ruhák, a ki-be pakolás pedig nagyon gyorsan ment!

   

  Pelenkázás mesterfokon babával utazáskor

  Jelenleg egyszerre mind a három gyerkőcünk pelenkás. A három hetes mexikói utazásra mégsem vittem el 21 napnyi pelenkát.

  Akkor mi a trükk?

  A világ szinte minden táján lehet kapni pelenkát, így csak az első három napra pakoltam elegendő mennyiséget. Bőven van időnk megérkezni, és felkeresni egy helyi üzletet, ahol tudunk venni, ha elfogy. Persze nem biztos, hogy a kedvenc márkánkkal találkozunk, de ennyi rugalmasság kell. A pelenkák felét olyan helyre tettem, hogy utazáskor mindig kéznél legyen. Mexikóban sima ügy volt a pelenkavásárlás, és mindig csak egy-egy csomagot vettünk, így sosem foglalt sok helyet.

  Popsitörlőből is összesen egy csomagot vittem az utazásra. Trükk: ezt az egy csomagot ketté szedtem, egyik nálam volt, egyik a férjemnél. Így nem kellett keresgélni, és ha elhagytuk volna az egyiket, ott van még a másik.
  DM-ben kapható eldobható pelenkázó alátét, abból is pakoltam két darabot az utazásra.
  Popsikrémből sem árt egy darab.

   

  Pakolás a strandra babával utazáskor

  Minden gyerkőc UV szűrős felsőt, rövidnadrágot és sapkát visel a strandon. Nekünk a Slipstop termékek nagyon beváltak!

  Ezen kívül ami számunkra nagyon hasznossá vált, az a strandcipő! Hogy miért? Ha forró a homok, ha kavicsos a part, ha csúszik a medence széle… a strandcipő megvéd! A kisbabám pedig itthon is hordja, és könnyebben tud állni tanulni, mert nem csúszik a talpa.

  Ezen kívül mosható pelenkát szoktunk még rájuk adni. Fürdés után pedig jól jön egy poncsó, hogy ne fázzon a pici a parton!

  A Monello Moms élménygyűjtő piknikplédet nagyon praktikusnak tartom: kevés helyet foglal, és jó nagyra ki lehet teríteni. Öten is kényelmesen elférünk rajta! A sarkaiban kialakított résbe követ lehet tenni, így nem fújja el a szél.

  Mivel fontos (három) babával utazáskor a minimalista szemléletmód, nálunk itt megáll a strandra pakolás. Kevés helyet foglal a strandcsomag, és minden megvan egy biztonságos strandoláshoz!

  Mennyi játékot vigyünk babával utazáskor?

  A gyors és egyszerű válaszom: az egész világ egy játszótér! Semmi szükség az egész játékszoba bepakolására. Ettől függetlenül egy kedvenc játékot, autót hozhatnak magukkal a fiúk, és egy kedvenc plüsst, amivel alszanak. Kisbabának egy kedvenc rágókát és egy játéknak való cumit vittem (ugyanis nem cumizik, csak játszik vele). Ennyi!

  Cserébe mindig viszünk sok fertőtlenítő kendőt; egy műanyag flakon, egy magazin vagy a kavicsok sokkal izgalmasabbak lesznek, és nem árt őket letörölgetni, mielőtt a szájukba veszik a picik.

  A repülőn is mindig kaptak a gyerekek játékot, kifestőt. Néhány kedvenc, kis méretű mesekönyvet is szoktam vinni magunkkal. Sima papír és ceruza jól jöhet, ha már tudnak rajzolni a gyerekek. A fiúk két éves kora óta hosszú utazások alatt nézhetnek mesét tableten, így már az is a pakolás részét képezi.

  Tipp: ha tudatosan, pár héttel a babával utazás előtt elteszed a játékot, amit vinni szeretnél magaddal, sokkal lelkesebben fog majd játszani vele, amikor újra előveszed az utazás alatt.

   

  Tisztálkodás babával utazáskor

  Igyekszem itt is minimalizmusra törekedni; minél kevesebb mindent pakolok a babának, és abból is a lehető legkisebb méretet:

    • Kisméretű gyerekfürdető

    • Baba fogkefe és fogkrém

    • WC papír

    • Papír zsebkendő

    • Körömvágó

    • Fésű

    • Néhány textilpelenka: bármikor jól jöhet, ha fel kell törölni valamit.

   Útipatika, napvédelem babával utazáskor

   A világban mindenhol található gyógyszertár, mégis nyugodtabbak lehetünk a babával utazás alatt, ha gyorsan kezelni tudjuk a leggyakrabban előforduló betegségeket. A pakolás itt is minimalista, mégis lefedi a leggyakoribb tünetek kezelését:

     • D-vitamin

     • Ragtapasz, kötszer

     • Betadine, sebfertőtlenítésre

     • Lázcsillapító

     • Lázmérő

     • Csipesz, tüske eltávolítására

     • Szúnyogriasztó

     • Egy családi naptej (50 faktoros), plusz egy kis kiszerelésű amit a strandra, kirándulásra viszünk

     • Napozás utáni krém, ami a sima testápolót, kézkrémet és arckrémet is helyettesíti

     • Allergia ellenes csepp

     • Szemcsepp

     • Sodioral por kiszáradás ellen (hasmenés esetén)

     • Smecta por (széntabletta)

     • Probiotikum

     • Rendszeresen szedett gyógyszerek, ha vannak. Ezeket a fedélzetre is fel szokták engedni. Legyen belőle elegendő mennyiség az egész útra. Vigyük magunkkal angol nyelven az orvos által felírt gyógyszert, hogy szükség esetén be tudják azonosítani, hogy ez melyik helyi gyógyszernek felel meg (más néven szokott előfordulni más országokban, de a hatóanyag ugyanaz)

    Készítettem egy teljes, komplex Utazóanya családi pakolós listát, hogy semmiképp se hagyj otthon semmi fontosat. Ezt a listát itt találod.
     

    Egyéb hasznos kellékek pakolása babával utazáshoz

    Ha van hely, akkor például autós utakra szoktunk vinni bébimonitort a babának. Ha nincs hely, le van töltve egy applikáció a mobiltelefonra, melynek segítségével halljuk, ha sír a baba a másik szobában.

    A gyerekeink konnektorba dugható éjszakai fénnyel alszanak, ami nem foglal sok helyet. Így ezt el szoktuk vinni, ha befér a táskába.

    A bőrönd és a hátizsák mellett szeretnék megemlíteni egy tipikusan babával, gyerekkel utazáshoz praktikus pakolós kelléket. Egy nagyméretű övtáskáról van szó, amibe nem csak az anyukának, de a gyerkőcnek is belefér sokminden, ami elég egy napra kiránduláskor, vagy akár egy hosszabb repülőútra is. Ez a Pikkpakk prémium övtáska, vagy a Kojala Mindent Bele édesanyáknak tervezett övtáska. A pakolás örömmé válik ezekbe az övtáskákba, és hordozás mellé is kifejezetten ajánlott és kényelmes!

    Útravaló babáknak, kisgyerekeknek utazáskor

    Az eddigi listák mellé összeszedtem, hogy mik azok a dolgok, amik mindig velünk vannak, és kéznél is vannak babával utazások alatt:

      • Az ikrek cumiznak, így nekik viszünk cumit és pótcumikat is

      • 1-2 kedvenc plüss, rágóka vagy játék (minél kisebb méretű).

      • Nasi: jolly joker, hogy mindig van nálunk mindenféle ennivaló: szendvicsek, pogácsa, kukoricapehely, alma felkockázva, mazsola…

      • Tablet

      • Víz! Fontos a folyamatos hidratálás. Nekünk a kedvenc kulacsunk a cseppmentes Twistshake. Fejenként egyet viszünk a gyerekeknek.

      • A legújabb kedvenc termoszom pedig a gyönyörű szép, hőálló, cseppmentes minett.hu termosz. Nézd meg, mennyire szép itt!

      • Fertőtlenítő kendő: bárhol járunk (étterem, repülő stb.), mindent ezzel törlünk le

      • Kézfertőtlenítő spray

      • Előke

     PAKOLÁSI TIPPEK – NEM CSAK BABÁVAL UTAZÁSHOZ

       • Ne annyi ruhát vigyél, ahány napra utazol (és főleg ne többet), hanem inkább mossál egyszer vagy kétszer.

       • Tűzd ki előre, hogy mennyi cuccot szeretnél vinni. Én például elővettem a nagyobb bőröndöt meg a húzható kézipoggyász méretű táskát, és addig pakoltam ki-be, míg össze nem jött, hogy beleférjünk a 23+10 kg-ba.

       • Egyszerűsíts! Példa: itthon van külön kézkrémem, arckrémem, talpkrémem és testápolóm. Egy utazás alatt nem létfontosságú mindent külön magunkkal vinni: a napozás utáni krém tökéletesen helyettesítette ezeket.

       • A ruhákat inkább görgesd fel, így kevésbé fog gyűrődni. Minél kisebbre hajtod, annál jobb!

      Mi az, ami nem kell babával utazáskor?

      Az évek során megtapasztaltam, hogy mi az, amit teljesen feleslegesen pakoltam be a babával való utazásokra. Sokszor félünk, hogy hiányozni fog útközben valami, ezért inkább jön velünk minden. Mostmár tudom, nagyobb szabadságot ad, ha minimalistán pakolunk és könnyű a poggyász.

      Véleményem szerint tehát nincs szükség ezek bepakolására, ha babával utazunk:

        • Bébiétel melegítő

        • Sterilizáló készülék

        • Babakád

        • Fehér zaj gép

        • Mellszívó készülék (csak ha otthon is nélkülözhetetlen)

        • Felfújható medence (főleg repülős úton)

        • Homokozó szett

        • Strandsátor (repülős úton)

        • Etetőszék

        • Szoptatós párna

       Köszönöm, hogy végig olvastad!

       Ezt a cikket már lassan három éve írtam. Azóta már 40 országban jártunk a három kisgyerekünkkel, és további tapasztalatokat gyűjtöttem minimalista pakolás terén. A legújabb tudásomat ebben a kiadványban gyűjtöttem össze. Ha szeretnél te is akár 1-2 hétre elutazni babával, kisgyerekkel úgy, hogy nincs feladott poggyászotok, mindenképp olvasd el ezt a kiadványt.

       Köszönöm, hogy elolvastad, és további jó utazásokat és közös élménygyűjtést kívánok neked.

       Shopping Cart