Barion Pixel
Search

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

Ha csak egy dolgot vihetnék magammal babával és totyogóval utazáskor, akkor az a babahordozó lenne. Hogy miért? Kényelmes, könnyű, és a baba jókat alszik, amíg én várost nézek és kalandozom. És akkor ez még csak néhány példa a babahordozó sok-sok előnye közül.

Legalábbis a babahordozó volt számomra a megmentő, amikor két hónapos babával (és két két éves totyogóval) bejártuk Montenegrót és Dubrovnikot egy két hetes családi road trip keretei között. De már korábban, az akkor kilenc hónapos ikrekkel is nagy hasznát vettük a babahordozónak, amikor is három hétre Thaiföldre utaztunk. Nem is beszélve a Maldív-szigetekről, ahol másfél éves ikrekkel jártunk, és ugyancsak a babahordozó tette lehetővé a könnyed felfedezését ennek a türkíz csodaországnak.

Ha érdekelnek a kisbabás utazások, nézz be az Instagram oldalamra is, ahol még több kalandról, babával utazós élményről és tippekről olvashatsz.

A babahordozó segítségével mindig a közelben tudhatjuk a picit, aki igény szerint tud aludni és nézelődni, amíg nekünk mindkét kezünk szabad marad. Olyan terepekre is eljutunk utazáskor, ahová babakocsit nem lehet tolni, vagy ahol a totyogó nem tudna a saját lábán sétálni.

De ne szaladjunk ennyire előre! Lássuk, hogy mi az a 10 dolog, ami miatt én mindenképpen a babahordozó használatát javaslom, ha babával vagy totyogóval tervezünk utazni!

A babahordozó előnyei babával utazáskor

Közelség és biztonság érzet a babahordozóban, igény szerint

Mire van szüksége egy pár hónapos kisbabának? Közelségre és biztonságra! És persze arra, hogy minden igénye ki legyen elégítve. Ezt pedig mind megkapja a babahordozó által. Ha közel lehet az anyukájához, apukájához, az őt ért új ingereket a világ minden tájáról könnyebben fel tudja dolgozni. Utazás közben pedig ugye garantált a sok új inger! Ha álmos, alszik, ha éber, nézelődik. Amikor pedig megéhezik, bárhol meg tudjuk etetni, na és pelust is lehet bárhol cserélni.

Meglepő lehet, de sokszor utazás alatt egyszerűbb a baba igényeit folyamatosan kielégíteni, mint otthon! Hiszen otthon sosincs ennyit ölben a baba, mint amikor úton vagyunk…

Mit pakolj, ha babával tervezel utazni? Hatékony minimalista pakolási trükkök és ingyenes letölthető pakolási lista itt!

Folyamatos fejlődés

Amikor hordozzuk a babánkat, ő is részt vesz a világjárásban, és ugyanazt látja és hallja, amit a szülő; biztonságos környezetben. Amikor sok új inger ér egy kisbabát, hatással van az idegrendszerére, az agy fejlődésére, melynek következtében a mozgásfejlődése is felgyorsulhat. Mi legalábbis ezt tapasztaltuk Thaiföldön. Amikor elindultunk, az egyik babám még nem tudott ülni, és féloldalasan kúszott. A három hét alatt gyorsabban fejlődött, mint előtte valaha: megtanult magától ülni, mászni, és fel is állt! Integetni és tapsolni is megtanult. Egyszerűen olyan sok inger érte őket, a homokos part, a tenger, az új ízek, szagok, meg az emberek, akik folyamatosan kapcsolatba léptek velük, hogy a fejlődésük is turbó üzemmódba kapcsolt. Ez pedig a babahordozónak is nagy részben köszönhető volt!

Kinyílik a világ

A világ sokszínű, és világjáróként fontosnak tartom ezt a gyerekeimnek is megmutatni. Ezt pedig nem lehet elég korán kezdeni! Amikor babával indulunk felfedezni a világot, hamar megtanulja, és meg is tapasztalja ezt a sokszínűséget. Arról meg, hogy ennek később mennyi pozitív hatása lehet a személyiségfejlődésében, külön cikk témája. Egy példa, hogy a beszédfejlődésben is segíthet a babahordozó használata, hisz testközelből hallgatja az út során a beszélgetéseket a pici.

Mindkét kezünk szabad

Hatalmas praktikus előny utazáskor, ha mindkét kezünk szabad marad. Lehet szó arról, hogy a reptéren húzzuk magunk után a bőröndünket, vagy egy ázsiai utcai árusnál szeretnénk megkóstolni egy helyi finomságot, babával a hátunkon; vagy a pénztárcánkból kell kihalászni egy kis külföldi aprópénzt. A mi esetünkben pedig óriási kincs, hogy miközben hordozom a babámat, tudom fogni a másik két gyerkőc kezét.

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

Kevés helyet foglal

Egy babakocsival ellentétben még egy praktikus előny, hogy a babahordozó nagyon kevés helyet foglal. Ez pedig ugye nem mindegy utazáskor. Sőt, ha rajtunk van, akkor egyáltalán nem foglal helyet. Amikor Thaiföldön töltöttünk el három hetet a kilenc hónapos ikreinkkel, sokszor csak a babahordozóra volt szükségünk, mert például hajóról hajóra kellett szállni. De a babakocsit emiatt mindig cipelnünk kellett plusszban. Ha pedig a baba épp nincs a babahordozóban, akkor is befér egy hátizsákba.

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

Nincs lehetetlen terep babahordozóval

Ha jártál már Délkelet-Ázsia zsúfolt, keskeny utcáin, akkor tudod, hogy nem éppen babakocsi barát helyek. Babahordozóval azonban nincs lehetetlen terep! Nem jelenthet akadályt babával egy hegyes-völgyes kirándulás vagy a macskaköves utak. Sőt, a tömegközlekedés és a főbb látnivalók, kilátók, tornyok megmászása is lehetővé válik babahordozóval.

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

A kéthetes Montenegró-Dubrovnik körúton például végig rajtam volt a két hónapos babám. Ennek köszönhetően jártunk gyönyörű szép észak-montenegrói nemzeti parkban, Kotor óvárosában, hajóztunk a Shkodrai-tavon, és Dubrovnik főbb látnivalóit is bejártuk vele.

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

Arról nem is beszélve, hogy a nagy tömegek sem jelenthetnek akadályt. Gondoljunk bele, babakocsival mennyire lenne kényelmes egy zsúfolt, tömeges téren átmenni babával vagy totyogóval? Babahordozóval pedig nem nehezebb, mintha egyedül lennénk. Shoppingolni is egyszerűbb, hisz semmilyen apró, magas küszöbös, nehezen megközelíthető helyi szuvenír shop sem jelenthet gondot.

Észrevétlen testmozgás babával

Babahordozó segítségével az anyuka nem csak hogy ki tud mozdulni a babával, de van egy óriási előnye még a nagy túráknak, városnézéseknek: észrevétlenül is zsírt égetünk, babával a hordozóban! Egy maratoni séta pedig önmagában is boldogság hormonokat szabadít fel, hát még akkor, ha közben új helyeket fedezünk fel!

Újdonsült anyukaként talán nehezen találunk időt arra, hogy elmenjünk egy konditerembe vagy jógaórára. Így viszont ingyen megkapjuk a sok egyéb előny mellé a testmozgást is. Extra bónuszként pedig még nagyobb élvezettel állhatunk neki a helyi gasztró fogások kóstolgatásába is!

Így nem jelenthet gondot az éttermezés sem, ahol egyébként a babánkat is diszkréten meg tudjuk szoptatni egy szoptatós kendő segítségével.

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

A babahordozó előnyei totyogóval utazáskor

A hordozás újszülött korban elkezdődhet, és egészen totyogó korig folytatható (vagy akár tovább is). Nálunk a kisbaba mellett két totyogó korú iker fiú is részt vesz az utazásokban. Ők már tudnak saját lábon is sétálni, azonban nagyobb túrákon, hosszabb sétákon velük is nagyon hasznos a babahordozó.

Biztonság és pihenés babahordozóban

Egy totyogó korú gyermek már a saját lábán szeretné felfedezni a világot. Azonban egy hosszabb túra során időközben elfáradhat, vagy a dackorszak idején egyszerűen csak nem szeretne tovább menni. Ilyenkor szuper jól jön egy babahordozó, amibe csak betesszük a gyerkőcöt, és mehetünk is tovább. Nekünk a Möbius csatos onbu nagyon bejött erre a célra! Sőt, mivel ikreink vannak, nem egyszer fordult elő, hogy egyszerre két totyogót is hordoztunk, a kisbaba mellett!

(Használd az utazoanya10 kódott Möbius termékek vásárlásakor, és 10% kedvezményt kapsz a nem akciós termékek árából 10.000,- feletti vásárlás esetén).

A babahordozó 10 előnye babával és totyogóval utazáskor

Egy totyogót kézben cipelni, vagy nyakba tenni elég melós feladat, és a szülő nem bírja sokáig így hordozni a gyereket. A babahordozó segítségével könnyedebb a nagyobb súlyú gyereket is hosszabb távon cipelni, mindenféle derékfájdalom nélkül.

Emellett a totyogót ért sok új inger után szívesen megpihen a szülő hátán, ahol biztonságban érezheti magát.

Nem szalad el a totyogó

Nagy praktikus előnye a babahordozónak, hogy a totyogó nem szalad el. Ez különösen fontos lehet zsúfolt helyen, vagy egy reptéren, amikor sok ember között kell időre eljutni egyik pontról a másikra. Mi is ezt tapasztaltuk, amikor Dubaiban egy órán keresztül sétáltunk a reptér egyik pontjából a másikba két totyogóval, vagy amikor Amsterdamban kerestünk egy játszósarkot a piciknek.

Kilátás szemmagasságból

Egy nevezetesség megtekintése a totyogó számára is nagy izgalmakkal jár. Szép kilátás egy toronyból, izgalmas tájak, és a pici is látni szeretné, amit mi! Ültethetjük babakocsiba, de úgyis ki akar majd szállni, és kéri, hogy emeljük fel, hogy jobban lásson. Ha viszont eleve hordozóba kerül, folyamatosan velünk lehet egy magasságban, és ő is velünk élvezheti a gyönyörű kilátást.

Hálás vagyok, hogy ennyi országot fel tudunk fedezni kisbabával, három picivel, és a babahordozó teszi lehetővé, hogy ennyire zökkenőmentesek az utazásaink. A felsorolt előnyök kifejezetten az utazáshoz köthetőek, de emellett maga a hordozás sok egyéb előnnyel is jár, és akkor is javasolt, ha éppen nem utazunk. Utazáshoz viszont kiemelten ajánlom! Ja, és még valami: nekünk ez a Möbius 3:1 csatos hordozó jött be a kisbabánkkal, aki két hónapos kora óta ebben kalandozik, és akár évekig is lehet benne hordozni!

Ti milyen előnyeit látjátok a babahordozónak? Merre kalandoztatok már a kisbabátokkal?

Ne felejtsd, az Instagram oldalamon gyakran osztok meg tippeket babával utazás témában. Érdemes követni!

Források, ahonnan inspirációt merítettem:

https://szeged.imami.hu/gyermekneveles/hordozzak-igen-babahordozas-12-elonye

https://www.huffpost.com/entry/10-reasons-why-babywearing-rocks_b_5936984

https://fouraroundtheworld.com/benefits-of-babywearing/#:~:text=With%20babywearing%2C%20your%20baby%20or,to%20juggle%20while%20in%20transit.

Shopping Cart