Barion Pixel
Search

Hogyan repülj babával?

Gyakran kaptam olyan kérdést, hogy hogyan merünk babával repülni? Kilenc hónapos ikrekkel Thaiföldre utaztunk, másfél éves korukban pedig a Maldív-szigetekre. Tapasztalatból mondom, hogy nincs mitől félni!

Persze, a babával repülés tartogathat kihívásokat, de ez igaz arra is, ha baba nélkül utazunk. Akkor meg mitől félünk? Miért nem merjük megvenni azt a bizonyos álomrepjegyet?

2020-01-26_02_34_01_1.jpg

Jó hírem van: semmi olyasmi nem történik, amit ne lehetne egy kis felkészüléssel megoldani!

Hogy már az első repülés alkalmával fel legyetek készülve szinte minden lehetséges kihívásra és megoldandó feladatra, összeszedtem őket ebben a cikkben. Természetesen tippekkel, hogyan tudod őket megoldani.

A nem várt helyzetek az anyaság részét képezik

Elsőként kiemelném, hogy az egész utazási élményhez mérve teljes mértékben eltörpül a repülés. Ha belegondoltok, otthon is előfordulhat, hogy a baba sír, beteg, a pelus átázik. A nem várt helyzetek pedig az anyaság mindennapi részét képezik.

2020-01-23_02_29_42_1.jpg

Mit tegyünk, ha sír a baba?

Nem kellett sokat várnunk, a legelső, egyszerűnek hitt két órás utunk Amsterdamba egyből hozta a nem várt helyzeteket: a fel- és leszálláskor kötelező biztonsági öv mindkét 20 hónapos fiút úgy kihozta a sodrából, hogy szünet nélkül és vigasztalhatatlanul végig ordították a fel- és leszállást. Mi voltunk minden utas rémálma.

Mindent bevetettünk, sikertelenül. Nem volt mit tenni, túl kellett élni. Amint leszálltunk és lekapcsolhattuk az övet, mint ha mi sem történt volna, egyből megnyugodtak.

Tipp: azon kívül, hogy az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy megnyugtassa a picit (szoptatni, elterelni a figyelmét, nyugodtan elmagyarázni, miért van erre szükség, cumit, nasit, könyvet adni), ha egyik sem sikeres, akkor nincs más hátra, mint az elengedés. A férjemmel végül csak nevetni tudtunk kínunkban, és tényleg gyorsan túlvoltunk ezen a helyzeten.

A jó hír, hogy minden repülés alkalmával egyre jobb volt a helyzet, és az utolsó úton már végig aludtak a picik és fel sem tűnt nekik a biztonsági öv.

Arról pedig, hogy érkezés után, a Maldív-szigeteken milyen csodálatos és különleges élményekben volt részünk várandósan és kisgyerekkel (kettővel!), itt írtam.

2020-01-26_02_34_00_1.jpg

Hogyan tehetjük kényelmesebbé az utazást?

Ha babával az ölünkben repülünk, számíthatunk kisebb-nagyobb kényelmetlenségekre, hiszen az egyszemélyes helyeken ketten vagyunk. Nem mindenki szeretne ráfizetni, hogy megkapja az extra lábhellyel rendelkező, kényelmesebb helyeket, vagy az első osztályú jegyet venni.

Ha szerencsénk van, nem ül mellettünk senki, és így több helyünk marad a babával. Sok légitársaság külön figyelmet szán a babával utazóknak, és a rendszerük is olyan helyre osztja be őket, hogy a lehető legkényelmesebb legyen az utazásuk.

Változó tapasztalataink vannak ezzel kapcsolatban; olyan is volt, hogy a férjemmel teljesen külön légtérbe ültettek minket (egy-egy babával), így még kommunikálni sem tudtunk egymással.

Tipp: ha foglaláskor a szoftver nem osztott nekünk szuper helyeket, gépre szálláskor kérjük meg a személyzetet, hogy igyekezzenek a lehetőségekhez mérten kényelmesebb helyekre ültetni. Sokszor ez sikerül. Ha valamiért ez sem működik, érdemes az utasokat megkérni helycserére. Nekünk többször is ez mentette meg az utat, hogy szingli utasok, akiknek mindegy volt, hol ülnek, kedvességből helyet cseréltek, így együtt ülhetett a család.

2020-01-23_02_29_37_1.jpg

Hogyan oldjuk meg repülés közben a pelusbaleseteket?

Érdemes nem csak extra pelusokat felvinni a fedélzetre, hanem váltóruhát is. Murphy gondoskodni fog róla, hogy szükség legyen rá. Főleg akkor, ha nem viszünk. Szerencsére mindenre fel voltunk készülve, és az egyetlen kényelmetlenség így már csak a mini helység volt, ami a peluscserének volt fenntartva a fedélzeten.

Tipp: A pelusbaleseteknek szánt váltóruhán kívül pakoljunk meleg ruhákat (bármennyire is meleg helyre utazunk), mert a gépen mindig hideg van; kell extra body, harisnya, pulcsi és nadrág is.

Mi van, ha útközben lebetegszik a pici?

Nálunk egyedül a hazafele úton történt meg, hogy mindkét gyerek belázasodott, miután három órát hullámoztunk a vad tengeren egy tömött speed boat-ban Bodufolhudhoo szigetéről Male felé tartva. Ezután hat órát várakoztunk a reptéren, a repülőre szállva pedig minden kijött az egyik gyerkőcből.

Tipp: mivel fel voltunk készülve megfelelő gyógyszer készlettel, egyből beadtunk lázcsillapítót, és ez segített. Jókat aludtak a gépen a gyerekek, és mire hazaértünk, hűlt helye volt a láznak. A személyzet is segítőkész volt, kérdezték, mire van szükségünk, és a reptérre érkezéskor is felajánlották, hogy megnézi őket egy orvos, ha szükség van rá.

2020-01-23_02_29_38_1.jpg

Mit tegyünk egyéb nem várt helyzetekben?

Lehetetlen felkészülni minden egyes nem várt helyzetre. A fentiek csupán tipikus példák voltak arra, amik a leggyakrabban előfordulhatnak. A lényeg viszont, hogy az utazás (csak úgy mint az élet úgy általánosságban) tele van folyamatos megoldandó szituációkkal.

Tipp: legyünk nyitottak és rugalmasak! Készüljünk fel arra, amire lehet, és bármi is történik, tekintsünk rá úgy, mint egy kihívásra, amit meg kell oldani.

Mindenre van megoldás!

2020-01-26_02_34_01_2.jpg

Utazásaink alatt a piciket mindig hordozóban visszük magunkkal. Ennek rengeteg előnye közül íme a top 10-es lista, ha babával vagy totyogóval készülsz utazni.

Végül egy összefoglaló pontról pontra, mivel tudunk a legjobban felkészülni a babával való repülésre:

 • Attól függően, hogy épp mennyi idős a baba, vigyünk számára megfelelő mennyiségű élelmet, nasit, italt, kedvenc játékot, mesekönyvet, illetve ami számára alváshoz nélkülözhetetlen (pl cumi, plüss stb.).
 • Figyeljük a baba igényeit, és aszerint cselekedjünk.
 • Legyünk rugalmasak. Például lehet, hogy a baba álmos, mégsem alszik el a szokásos rutin segítségével sem, mert túl izgalmas minden, ami történik körülötte. Semmi gond, ha mindent bevetettünk és nem sikerül, engedjük el! Majd érkezés után úgyis alszik egyet valamikor.
 • A napirend utazáskor felborulhat (főleg, ha időzónát is váltunk), de nem kell megijedni, majd vissza fog rázódni idővel.
 • Ha fontos a kényelem, olyan légitársaságot válasszunk, ahol erre odafigyelnek, és nagyobb lábrésszel rendelkező helyeket adnak (pl. Emirates), vagy hívjuk fel őket előre és kérjük meg őket rá. Ugyanez vonatkozik a felakasztható babaágyra, azt is jelezzük előre. Ha még biztosabbra akarunk menni, vásároljunk magunknak megfelelő helyeket.
 • Gépre szálláskor beszéljünk a személyzettel, hogy amennyiben nincs tele a gép, adjanak jobb üléseket.
 • Vigyünk sok pelust és váltásruhát
 • Vigyünk magunkkal alapgyógyszereket pl lázcsillapítót a fedélzetre is (lehet olyat kapni, ami max 100 ml)
 • Vegyük fel a legkényelmesebb ruhánkat, vigyük a kedvenc játékokat, könyvet
 • Intézzük el a mosdót és adjunk tiszta pelust mielőtt elfoglaljuk a helyeket.
 • Kérjünk segítséget a személyzettől, bármi legyen az: én pl sok vizet fogyasztottam (főleg várandósan), nem elég nekem a másfél decis műanyag pohár, így én mindig bekértem másfél litert egyből. És mindig hoztak. A babáknak kértünk külön enni. Az Emirates minden járaton hozta nekünk a finomságokat, játékokat, sőt, még családi polaroid képet is készített rólunk, amit egyből kinyomtatott és bekeretezett nekünk. (A KLM nem volt ennyire lelkes…) 
 • Legyünk nyugodtak, lelkesek, és élvezzük az utazást!

A Maldív-szigeteken szerzett gasztróélményekről, amikben természetesen a másfél éves ikreink is aktívan részt vettek, és tíz fogásról, amit semmiképp sem hagyhatsz ki, ha erre jársz, itt írtam.

img_20200107_030446-01_2.jpg

Végezetül…

Bárhogyan is alakul maga a repülőút, ez nem mérvadó arra, hogy az egész utazás milyenre fog sikerülni. Ez egy komfortzónán kívüli helyzet, mindenkinek új, mindenki másképp viseli. Minél többet utazunk, a gyerekek is annál alkalmazkodóbbak, rugalmasabbak, nyitottabbak lesznek.

Ha megérkeztünk a szállásra, felejtsük el a repülőutat, aludjunk egyet, és nézzünk elébe a sok-sok kalandnak, ami vár ránk! Hiszen ezért vagyunk itt!

Ezekről a szuper kisgyerekes kalandokról pedig itt találsz meg minden fontos információt.

Persze az is lehet, hogy minden a tervek szerint alakul, és álom babával van dolgunk. Ez esetben csak dőljünk hátra, és élvezzük a repülést…

Tetszett a cikk? Szeretnél még több tippet, hasznos tanácsot olvasni a babával utazás témájában? Akkor kövesd az Instagram oldalamat is: @utazoanya, ahol gyakrabban osztok meg ehhez hasonló élményeket.

Shopping Cart