You are currently viewing Gyerekekkel külföldre – minden az utazás tervezésről egy helyen!

Gyerekekkel külföldre – minden az utazás tervezésről egy helyen!

Amikor gyerekekkel készülünk külföldre utazni, utazás előtt néhány fontos dologra érdemes felkészülni. Milyen okmányokat kell magunkkal vinni? Milyen szállásokat foglaljunk? Repülővel vagy autóval menjünk? Hogyan válasszunk úticélt? Mit vigyünk magunkkal?

Ebben a cikkben mindent leírtam, amit tudni érdemes róla.

Három gyerekes utazó családként jártunk már saját szervezésben a Maldív-szigeteken, iker babákkal Thaiföldön, a balkánon pedig autós körutat szerveztünk, ahol velünk volt egy két hónapos kisbaba is.

Ha egy valamit mondhatok, amivel érdemes kezdeni, akkor az az elhatározás. Miután meghoztad a döntést, hogy utazni fog a család, már semmi nem állíthat meg!

Hogy minél zökkenőmentesebb legyen a külföldi utazás a gyerekekkel, összeszedtem a legfőbb pontokat, amikre figyelni érdemes. A praktikus tennivalók mellett pedig megosztom saját trükkjeimet szállásfoglaláskor és az úticél kiválasztásakor!

Lássuk tehát a pontokat!

Ha érdekel a babával és gyerekkel utazás témája, érdemes bekukkantani az Instagram oldalamra is, ahol gyakran osztok meg hasznos tippeket, és tartok élménybeszámolókat külföldi és belföldi utakról egyaránt.

Érvényes útiokmány

Az első lépés, amikor a gyerekekkel készülünk külföldre utazni, hogy csináltatunk nekik érvényes útiokmányt. Ez lehet útlevél vagy személyi igazolvány, úticélnak megfelelően. A két hónapos babánknak is volt már útlevele, amikor nekivágtunk Montenegrónak és Horvátországnak.

Szülői hozzájáruló nyilatkozat
18 év alatti gyermek külföldre utazásához a szülőknek nyilatkozatot kell aláírniuk, amennyiben a gyermek csak az egyik szülővel vagy egy másik felnőtt kísretében utazik. Ezt bármikor elkérhetik a határon, sőt néhány légitársaság erre külön formanyomtatványt kér kitölteni.
A Konzuli Szolgálat oldalán érdemes bővebben tájékozódni ez ügyben.

Mi legyen az úticél, ha gyerekekkel utazunk?

Én abban hiszek, hogy a gyerekek érdeklődőek és kíváncsiak, és nem kell külön „gyerekeknek való úticélt” keresni nekik. Ami nekünk izgalmas, ahol lehet kirándulni, várost nézni, strandolni, az a gyerekeknek is szuper élmény lesz! Persze korosztály függő és változik az évek során, de nekünk eddig, három éves korig, sosem kellett külön baba- vagy gyerekbarát úticélt keresni. Mindig jöttek velünk, és nagyon élvezték!

Saját trükköm, hogy ha olvasok egy izgalmas helyről, felírom magamnak. Van egy saját kis bakancslistám lehetséges úticélokról. Utána figyelgetem, hová mikor mennyiért lehet eljutni. Ha szembe jön egy olcsó repjegy, olyankor, amikor el tudunk szabadulni, igyekszem lecsapni rá.

Ha érdekelnek a hatékony minimalista pakolási trükkjeim családi, babával utazásokhoz, kattinst IDE! Ingyenes pakolási lista is letölthető hozzá.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mikor épp milyen idő van. Például hiába találtam nagyon olcsón jegyet áprilisra Zanzibárra, pont akkor csúcsosodik ki az esőzés, és nem javasolják az odautazást olyankor.

Családi biztosítás
A gyerekekkel való külföldre utazás nagyon fontos része, hogy a család minden tagjára kössünk teljes körű biztosítást. Enélkül ne induljunk el sehová, mert sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Azt is érdemes előre megnézni, hogy az adott úticél közelében merre található a legközelebbi kórház. Ne legyen rá szükség, de jobb felkészültnek lenni.

Milyen szállást foglaljunk külföldön, gyerekekkel?

Sokan gondolják azt, hogy mindenképp szükség van egy kifejezetten gyerekbarát szállásra; ami nem mellesleg egy vagyonba kerül. Vagy talán élhetünk etetőszék, babaágy és játékszoba nélkül?
Jó hírem van! Enni ölben is lehet, aludni pedig elkerített felnőtt ágyon vagy földre terített matracon is szuperül működik!
Mi három gyerekkel is nagyjából ugyanannyit fizetünk, mint amikor még ketten utaztunk. A Maldív-szigeteken például kevesebb volt egy nap reggelivel (5 perc sétára a türkíz vízű, fehér homokos parttól), mint Orfűn…

És hogy mi a titkom? Elárulom!
Nem bababarát szállásokat keresek, hanem ezeket a szempontokat veszem figyelembe:

  • Tisztaság
  • Külön légtér, erkély vagy terasz – este nyolckor villanyoltás van, utána a férjemmel tudunk beszélgetni és megtervezni a következő napot egy pohár bor mellett. Előny, de nem feltétel, ha van külön szoba is a gyerekeknek. De nem egyszer szálltunk meg egyetlen szobában mind az öten, és szuperül működött.
  • Apartmanok előnye, hogy magunknak tudunk reggelit, kávét készíteni, van hűtő és kényelmesebb öt főnek az ottlét. És persze csak a miénk a tér!
  • Elhelyezkedés – ez attól függ, épp hová utazunk. Autóval megszállhatunk a „semmi közepén” is, ahol természeti csodák vesznek körbe minket. Tengerparti utazás esetén tengerparthoz közeli szállást keresek. Városnéző program esetén pedig azt veszem figyelembe, hogy három picivel is könnyen megközelíthető legyen a centrum.
  • Legyen lemondható – csakis olyan szállást foglalok, amit nem kell előre kifizetni, és pár nappal az érkezésig le lehet mondani. Gyerekekkel sosem lehet tudni, mi jön közbe, így az ember nem bukja el a szállás árát egy esetleges betegség esetén sem.
  • Ár-érték arányban mindig a legjobbat keresem; az olcsó kategóriák között a legjobb véleményekkel rendelkező szállásokat.
  • Két helyen nézelődöm, ezek mindig beváltak eddig: booking.com és airbnb.com. Ha még nem regisztráltál airbnb-n, itt megteheted.

Oltások
Ha gyerekekkel tervezünk külföldre utazni, előtte érdeklődjünk az Oltóközpontnál, hogy milyen oltásokat javasolnak beadatni az adott ország látogatása előtt.
Amikor kilenc hónapos babákkal utaztunk Thaiföldre, azt az információt kaptuk, hogy egy éves kor alatt nem adják be a hastífusz és Hepatitis A elleni oltásokat. Ennek ellenére biztosítottak afelől, hogy biztonságos ország, ahová picikkel is lehet utazni. Egy tipp, hogy a gyümölcsöket mindig mi hámozzuk meg nekik, és előtte mossuk le palackozott vízben.

Mennyi csomagot vigyünk külföldre utazás esetén?

Az első utazásra a fél házat is magunkkal vittük. Azóta tudom, hogy a kevesebb cucc nagyobb szabadságot ad. Elég csak pár napra előre pakolni, és helyben be lehet szerezni majd mindent. A ruhákat pedig ki lehet mosni egy mosodában!

Útipatika
A világban mindenhol található gyógyszertár, mégis nyugodtabbak lehetünk, ha gyorsan kezelni tudjuk a picik hirtelen általános betegségeit.
Ezeket javasolta nekünk a gyermekorvos:
lázcsillapító, allergia ellenes csepp, szemcsepp, Sodioral por kiszáradás ellen (hasmenés esetén), Smecta por (széntabletta) és probiotikum. Érdemes lehet jó minőségű szúnyogriasztót is vinni magunkkal.

Repülő, autó vagy vonat a legjobb, ha gyerekekkel utazunk külföldre?

Én nem az alapján választok úticélt, hogy autóval vagy repülővel kell-e odamenni. Mindkettőt próbáltuk már (a vonatot még nem), és mindkettőnek megvoltak az előnyei és hátrányai.

Olvasd el az autós roadtrip-ünkről készült bejegyzéseimet Montenegróba itt és itt !

Repülővel távoli, egzotikus helyekre eljuthatunk annyi idő alatt, mint autóval Európán belül valamerre. Az autózás, főleg nekünk, három gyerkőccel, költséghatékonyabb, és könnyebben tudunk mozogni. Persze autót lehet bérelni ott is, miután megérkeztünk repülővel a célunkhoz.

A babával, gyerekekkel való repülés kihívásairól, tippekről és trükkökről itt írtam bővebben.

Gyerekekkel külföldre utazni tehát nem csak lehetséges, de érdemes is. A fenti pontokat figyelembe véve pedig nem csak zökkenőmentes és költséghatékony, hanem élményekkel teli és kalandos lesz. A család pedig minőségi időt tölthet el egymással, és feltöltődve, energiával és jókedvvel tér majd haza…

Ti merre indulnátok el legközelebb a gyerekekkel?

Leave a Reply