Barion Pixel
Search

Másnak a delfin nézés nagy kaland, nekünk napi rutin

El tudjátok képzelni, hogy egy kis görög halászfaluban tengetitek kismamás éveiteket, és a babával járjátok sorra hajóval a görög szigeteket?

Harmat Erdélyből költözött Amaliapolisba, ugyanis a férje görög. Itt született meg a jelenleg 14 hónapos kisfiúk, Máté, aki már öt hónapos kora óta rendszeresen hajós utakon vesz részt.

thumbnail_image3.jpg

Ha én ilyen helyen laknék, nem is utaznék el innen. Ti mikor utaztatok először Mátéval, és merre mentetek?

Máté öt hónapos korában utazott először, és ahogy mondod, nem mentünk messzire, ugyanis egy egész napos hajóútra mentünk, amikor is körbejártuk a Pagassitikos-öbölt. Nagyon élvezte a sok embert, a tengert, és magát a hajót is.

Azóta bejártunk vele több szigetet is hajóval: Skiathost, Skopelost, Trikeriret… ezen kívül állandó mozgásban vagyunk, ugyanis 50 km-re van a falutól a város, és ha bármire szükségünk van, odáig el kell mennünk (ami elég gyakori). Második otthonunk pedig Erdély, oda is repültünk már vele.

Mennyi idősen repült először Máté, és mik a tapasztalatok?

Athénból repültünk Kolozsvárra, akkor 11 hónapos volt. Nagyon tetszett neki, egyáltalán nem sírt, és még aludt is egy órát a repülőn.

Ez elég vagányul hangzik. Gondoltad volna, mielőtt gyereked lesz, hogy ennyit fogsz vele utazni? Már előtte is sokat utaztál?

A munkahelyem által elég sokat utaztam, és minden évben kirándultam is valahol. Abba egyáltalán nem gondoltam bele, hogy mi lesz majd, ha gyerekem lesz, fogok-e vele is utazni. Édesanyám mindenhová vitt minket, sőt, a három gyerekét egyedül is vitte a Fekete-tengerre vonattal, ami 500 km-re van… így aztán nekem ez természetes, hogy gyerekkel nem áll meg az élet, sőt!!!

Találkoztam egyébként előítéletekkel is; sajnos a görögök másképp látják ezt a dolgot, például az első hat hétben sétálni sem viszik ki a babát, meg hidegben sem, márpedig itt a hét fok már hidegnek számít. De szerencsére a környezetemben mások is utaznak gyerekkel, és minket inkább támogatnak és tanácsokkal látnak el.

thumbnail_image0_1.jpg
thumbnail_image4.jpg
thumbnail_image2.jpg

Milyen tanulságokat vontál le az eddigi utazásokból? Volt-e olyan út, amit megbántál utólag, és mi az, ami kifejezetten kalandos volt?

Minden utazás tanulságos, mindig tanulok valamit. A fiam is egyre nagyobb, változnak az igényei. A babakocsit mindig visszük magunkkal, amíg még igénye van rá, ugyanis nagyon szeret benne aludni és sétálni is. Persze, adódnak nehézségek is az utazások alatt, nem mindig minden úgy történik, ahogy eltervezzük, de én még soha nem bántam meg, hogy elmentünk valahova. A legnagyobb nehézségünk akkor adódott, amikor 1200 km-t utaztunk autóval; egy totyogónak egy helyben ülni nagyon nehéz, ráadásul nem találtuk el sajnos az autósülést, ami kényelmetlen számára, így azt le kell cserélni. Máté így is elég jól viselte az utat, aludt nagyokat, és többször megálltunk sétálni is. Babával megélni valami újat mindig kaland… másnak a hajókázás és a delfin nézés is biztos nagy kaland, de nekünk nyáron napi rutin.

Most pár praktikus kérdésre keresem tőled a választ: hogyan választasz úticélt és szállást, ha Mátéval utaztok?

Úticél kiválasztásánál megnézem, hogy mennyire bababarát a hely, és az időjárást is szoktam nézni. Szálláshelyeknél pedig elolvasom a véleményeket, és a tisztaság valamint a kényelem a két legfontosabb faktor, ami alapján kiválasztom a számunkra megfelelő helyet.

Említetted, hogy a munkád révén sokat utaztál régen, és mellette jártál kirándulni is. Ahhoz képest mennyire lett más most az utazás, ha csak az anyagi részét nézzük?

Nem sokat változott a kiadás. Amit korábban magunkra költöttünk, azt most rá (is) költjük. Egyáltalán nem pénz kérdése, hogy utazunk-e a gyerekkel vagy sem.

Szerinted mik a babával utazás előnyei és hátrányai?

A babával utazás egyik legnagyobb előnye, hogy láthatom, amint felfedezi a világot, és megtanít értékelni a kis dolgokat is. Ha valami nem tetszik, akkor is mosolygok, mert mindig figyel és nem láthatja, hogy aggódok… A hátránya? Ez elég vicces, mert azóta a tiszta wc és a pelenkázó lett a legfontosabb… Amikor még gyerek nélkül utaztunk a férjemmel, mindegy volt, hogy hol alszunk, mit eszünk, de a kicsivel mindig előre kell tervezni; de inkább úgy is fogalmazhatnék, hogy sokkal egészségesebben és megfontoltabban élünk. A babával utazás előnye még, hogy lehet, hogy a baba konkrétan nem emlékszik, hogy pontosan mely helyeken járt, de a személyiség fejlődésében biztosan segít. Látom a fiamon, hogy nem fél az idegen helyeken, sőt, mosolyog idegeneknek és mindenkivel barátkozik.

thumbnail_image6.jpg
thumbnail_image5.jpg
thumbnail_image1.jpg

Az apának milyen szerepe van a gyerekkel utazásban, neki mi a hozzáállása ehhez?

Máté apukája szeret utazni, vezetni, menni és mindig a fiát tartja szem előtt, de sajnos repülni nem szeret, így a távoli helyek egyelőre kimaradnak.

Van már következő úticélotok?

Még nem tudjuk a következő utunkat, sajnos apuci nyáron dolgozik, de hajókázni biztosan fogunk.

Mit üzensz a jövő utazni vágyó anyáinak?

Mindenben lássák meg a pozitívat! A babának az anyjukra van szükségük a legjobban, esetleg a cumijukra, a rongyukra, vagy egy kedvenc pokrócra… de ez már szoktatás kérdése. Minél többet visszük őket ide-oda, annál kevesebb tárgyra lesz szükségük, nem abban keresik a biztonságot, és sokkal bátrabbak és fejlettebbek lesznek.

Tetszett a cikk? Szeretnél még több tippet, hasznos tanácsot olvasni a babával utazás témájában? Érdekel, milyen másfél éves ikrekkel és egy pocaklakóval hátizsákos Maldív-szigeteki utazásra menni? Akkor kövesd az Instagram oldalamat is: @utazoanya, ahol gyakrabban osztok meg ehhez hasonló élményeket.
Shopping Cart