Barion Pixel
Keresés

Mi a programod a hosszúhétvégére? Babaúszó táborba megyek!

…avagy szavak, amik nem gondoltam, hogy valaha el fogják hagyni a számat egymás után, ebben a sorrendben.

Az ikrek öt hónapos korában elkezdtünk járni velük babaúszásra. Sokat olvastam róla, hogy milyen pozitív hatásai vannak, és nagyon jó kis családi programnak tűnt (a férjemnek is ott kell lennie, mert egy felnőtt csak egy babával úszhat). Nagy nehezen találtam is egy olyan tanárt, aki szombatonként tart órákat (a legtöbb óra hétköznap van, mert elvileg az anyukák akkor ráérnek, és tudnak menni a babájukkal…).

Most, majdnem egy év után, ott tartunk, hogy nem csak hogy járunk rendszeresen az órákra, de már kétszer vettünk részt babaúszó táborban is. A férjem szerint ez a “hét fénypontja”, amikor a fiaival úszhat, a gyerekek is imádják a vizet, én meg mindennek örülök, ami jó a gyerekeknek. Tudom, hogy fordítva szokták mondani, de én azt (is) vallom, hogy boldog baba = boldog mama.

Kaptam többször is olyan kérdést, hogy amúgy mire jó ez a babaúszás? Minek ilyen korán elvinni úszni a babát? Később is ráér, nem? Eddig még bárki meg tudott tanulni úszni, nem ezen fog múlni. Ez így igaz, mindenki meg fog tanulni úszni, viszont van sok előnye annak is, ha ilyen korán kezdjük.

Öszegyűjtöttem a legfőbb előnyöket, és, hogy vannak-e hátrányai.

Fontosnak tartom előtte leírni, hogy a sok előny ellenére én úgy tekintek a babaúszásra, hogy elsősorban azt figyelem, a babák élvezik-e. A víz szeretete a legfontosabb. Nem siettetem a mozgásfejlődést, nem akarok belőlük olimpikont nevelni, nem kényszerítem őket olyan feladatokra, amiket nem akarnak csinálni. Sokszor van, hogy nem tetszik nekik egy feladat, inkább labdázgatnának, vagy mást csinálnának. Ilyenkor simán kiállunk a sorból, és szórakoztatom mással. Nem akarom, hogy rossz érzés fogja el a gyereket, ha úszni megyünk, hogy már megint jön a szenvedés, a kötelesség, az edzés. Sokkal fontosabb, hogy ha meglátja a vizet, örüljön, biztonságban érezze magát, és ahogyan most teszik, lelkesen lubickoljanak a vízben; lássam rajtuk, hogy szeretik. Minket, szülőket is ez teszi boldoggá (és nem a tudat, hogy hátha olimpiai aranyat nyer a fiam 25 év múlva).

Íme a lista az előnyökről, néhol saját tapasztalattal körítve:

  • Jobb lesz az alvásminősége a babának. Saját tapasztalat: erről inkább nem nyilatkozom, az én fiaim nem alszanak túl sokat, és az első évben úgy általában megszenvedtük ezt az alvás témát, de lehet, hogy az alvásuk minősége kíváló…
  • A baba búvárreflexe megmarad. Kb. 6 hónapos korig megvan ez az automatikus reflex, hogy víz alá merüléskor nem vesznek levegőt a kisbabák; a szájukat becsukják és orron kifújják a levegőt, így nem kerül levegő a légutakba. Nátha esetén később ösztönösen kezdik fújni az orrukat, így kisebb az esély szövődmény kialakulására. Saját tapasztalat: a búvárreflex megmaradt, és egyelőre abban látom ennek az előnyét, hogy ha például volt rá eset, hogy a fürdőkádban az egyik megcsúszott, elesett, és víz alá került a feje, akkor mi szülők nyilván frászt kaptunk és pánikba estünk egy pillanatra, de a baba szinte észre sem vette. Kábé úgy vette, hogy oké, merültünk egyet, ahogyan szoktunk az úszáson is, és nem is nyelt félre, meg nem is kezdett el sírni.
  • Enyhül a szeparációs szorongás és a mozgásfejlődés okozta frusztráció – ezt sem tudom megmondani, milyen szerepet játszott, mert nálunk folyamatosan valamelyik babának van valami, és ezt felváltva nyomják.
  • társaságban van a baba, ami később is segíthet szocializálódáskor, például hogy nem sír majd, ha idegeneket lát.
  • a víz lazítja az izmokat, így merev izomzattal, hipotóniával rendelkező babáknak is segít
  • a víz nyugtató hatással van a babára – az én fiaim utálnak relaxálni, azt szeretik, ha sok merülés és mozgás van. Az viszont megnyugtatja őket!
  • a kölcsönös egymásrafigyelés által elmélyül a szülő-gyermek kapcsolat – ez az egyik legfontosabb része a babaúszásnak! Főleg így, hogy ikreim vannak, nagyon ritkán tudok csak egy babára odafigyelni, és huzamosabb ideig csak vele foglalkozni (kb soha). Ezért nagyon különleges ez a 45 perc, amíg csak egymásra figyelünk.

A babának kialakul a víz szeretete, vízbiztonsága, ami megmarad egészen nagykorig, amikor a “rendes” úszást tanulják. Saját tapasztalat: az ikrek imádják a vizet, de hogy ez megmarad-e nagykorukig is, a jövő zenéje. Viszont, mivel sosem hagyunk ki hosszabb időt, nem látom, mitől változna a mostani vízszeretet. A vízbiztonságról meg annyit mondanék, hogy most a nyáron, amikor elmentünk wellnessezni, a Bongi a babamedencében elkezdett egyedül sétálni, majd egyedül víz alá merülni! (korábban csak a mi segítségünkkel tette). És elkezdett a medence széléről beugrálni a vízbe, 15 hónaposan. Más szülők már rosszul voltak és riadtan rohantak a mi gyerekeink felé, miközben mi teljes mértékben odafigyeltünk rájuk, de hagytuk őket kibontakozni, nyilván úgy, hogy közbeléptünk, ha kellett. Egyértelműen magasabb volt a vízbiztonság érzetük, mint a többi gyereknek körülöttük.

  • Elősegíti a mozgásfejlődést. Saját tapasztalat: nálunk a fiúk mindent mindig utolsó pillanatban sajátítottak el, amikor a védőnő már majdnem mondta volna, hogy vigyük el őket gyógytornászhoz. Aztán egy éves koruk után pár nappal egyszercsak megtették az első önálló lépésüket, és egy hónappal később már teljesen önállóan tettek meg nagy távokat. Hogy ebben az úszásnak mekkora szerepe volt, nem lehet tudni.
  • A babának erősödik a hátizma és a többi babaizom, ami segít a későbbi tartáshibákat elkerülni. Saját tapasztalat: ez is csak később fog kiderülni, de tény, hogy már most nagyon izmos fiaink vannak.
  • Mikortól javasolt elkezdeni a babaúszást? A szakértők szerint három hónapos kortól ajánlott, és érdemes hat hónapos kor előtt elkezdeni, hogy még meglegyen a búvárreflex.
  • Nem veszélyes? Nem lesz beteg a baba? Sok ismerősömtől hallottam, hogy télen inkább nem kezdik el, meg ilyen pici babával inkább nem kezdik el, mert félnek a fertőzésektől, megfázásoktól. Tapasztalataink szerint nincs mitől tartani, nekünk sosem lettek betegek ettől a gyerekek, még csak meg sem fáztak. Viszont a babaúszás erősíti az immunrendszert, tehát ez megint amellett szól, hogy járjunk úszni, mert így hosszútávon is egészségesebbek maradhatnak a gyerekek. Egyébként nem tudta még kimutatni semmilyen szakértő sem, hogy babaúszásra járó babák gyakrabban lettek volna betegek, mint társaik, akik nem úsztak.
  • Milyen hátrányai lehetnek? Én őszintén szólva nem látom hátrányát. Esetleg annyi, hogy pénzbe kerül, és nem is olyan olcsó. Mi az élményeket részesítjük mindig előnyben, arra szívesen költünk, cserébe viszont nem veszek drága babaruhákat, bababútorokat stb. (meg ilyenkor jól jön, hogy ikreim vannak, mert a tesós bérlet sokkal olcsóbb arányaiban, mint ha egy babával megy az ember 😀 )

Babaúszó tábor…?

Egy éve még nem gondoltam volna, hogy míg mások wellness-ezni indulnak, netán városnéző túrára repülnek egy hosszúhétvégén, én ezeket a napokat babaúszó táborban fogom tölteni, a saját gyerekeimmel.

Mostmár viszont hagyománnyá vált, és nagyon szeretjük. Ilyenkor az egész csoport lefoglal 3-4 napot egy hotelban, és napi két edzés van a babákkal, azon kívül meg lehet nyaralgatni, ismerkedni a többi családdal. Szerintem szuper program, és a srácok is imádni szokták!

Én csak ajánlani tudom annak, aki babát vár vagy kisbabája van, a tanfolyamot is, meg a tábort is. Egy próbát megér!

Shopping Cart
Processed with VSCO with a6 preset
UTAZÓANYA NYÁRI AKCIÓ

15% kedvezmény mindenre!

Használd az utazoanyastrand15 kuponkódot, és 15% kedvezményt kapsz a végösszegből 07.31-ig.