Barion Pixel
Keresés

Variációk a baba alvására utazás alatt

Sok anyukában felmerülhet a kérdés, mielőtt lefoglal egy utazást, hogy vajon hogyan fog aludni a babája idegen helyen? Hogy fogja elaltatni, és egyáltalán hol fog aludni?

Sok mindentől függ, például hogy otthon mik a szokások, milyenek lesznek a körülmények ott, ahová megyünk, illetve, hogy milyen típusú nyaralást tervezünk (túrázós, egy helyben lévős stb.).

Összeszedtem a tapasztalataimat, amiket akkor szereztem, amikor három hetet nyaraltunk Thaiföldön kilenc hónapos ikrekkel. Ezeket osztom meg pár extra tippel.

Együtt alvás

Akik otthon együtt alszanak a babájukkal, simán elutazhatnak bárhová, könnyebb dolguk lesz, hiszen mindenhol együtt fognak aludni. Ez a legegyszerűbb verzió.

Babaágy

Mi van akkor, ha otthon a gyermek külön ágyban alszik, sőt, neadjisten még külön szobában is?

Ilyenkor érdemes lehet olyan szállást keresni, ahol tudnak biztosítani babaágyat. Ez nagyon praktikus, hisz nem kell külön utazóágyat cipelni, vagy bármilyen extra kelléket. Minden ott lesz a szálláson. Manapság szerencsére egyre több ilyen helyet találni. Annyi lesz csak a különbség, hogy aki otthon megszokta a külön szobát, most hozzá kell szoknia a közös szobában alváshoz; hacsak nem bérel ki egy több szobás apartmant vagy két külön hotel szobát.

Egyébként azt tapasztaltam, hogy egyre kevésbé lett fontos nekünk a babaágy; persze kényelmes, ha van, de meg lehet oldani nélküle is, tehát emiatt nem érdemes otthon maradni, ha nincs babaágy.

Saját eszkábálású alvóeszköz

Mivel mi két babával utaztunk, és nem tudtunk aszerint szállást választani, hogy még az is szempont legyen, hogy a szállás két babaágyat tudjon biztosítani, ami még el is fér a szobánkban, kreatív megoldást kellett keresnünk.

Rendeltem aliexpress-ről fillérekért két hordozható baba sátrat, amik szinte semmi helyet nem foglaltak összecsukva a hátizsákomban. Ezek előnye, hogy lezárható, tehát nem tudnak éjjel kiszökni, és szúnyogháló veszi körbe, ami ugyancsak hasznos lehet, főleg Ázsiában.

Ehhez nem tartozott matrac, ezért vittük a babák otthon is megszokott babafészkét, és pár puha hab tapit a maximális kényelemért. Ezek befértek a bőröndünkbe.

Voltak olyan napok, amikor egyszerűen feltettük a mi ágyunkra ezeket a sátrakat, illetve sokszor nappal úgy aludtak.

Hordozó

Ez főleg napközben lehet opció, vagy ha a szülők este még szeretnének sétálgatni, de a baba már álmos. Mi ritkán választottuk ezt az opciót, mert otthon is az ágyhoz vannak szokva a fiúk.

De volt rá példa, például amikor olyan programot szerveztünk, ami alvásidőre is esett, és tudtuk, hogy álmosak lesznek, akkor a hordozóban tudtak rajtunk aludni.

Ezt ikrekkel is meg lehet oldani utazás közben, hisz ott van két szülő, mindenki kap egy babát.

Strandsátor

Ha a szülők szeretnének egész nap a strandon lógni, opció lehet a strandsátorban altatás is. Ennek nagy előnye, hogy addig nyugiban lehet fürdeni, napozni, meginni egy hűsítő italt a strandon.

A nehézség ebben maga az altatás lehet, ez babafüggő.

Én szoptatással értem el a kellő eredményt, de ezt ki-ki a maga módszerével tudja megoldani.

Hogyan alakult a kilenc hónapos ikreink alvása a három hét alatt?

Odafele Dubaiban szálltunk át, és tizenhárom óra volt az átszállási idő, ezért kivettünk egy hotel szobát, hogy ott alhassunk egy picit. Nagyjából hét órát sem töltöttünk ezen a szálláson, és az egész család olyan hulla fáradt volt, mire odaértünk, hogy mindenki elaludt ott, ahol volt, egy ágyban. Kaptunk egy babaágyat (mit gondoltak, mit kezdünk egy ággyal ikrekkel?), talán a Manut be is tettük, de a lényeg, hogy erre a kis időre a lényeg az volt, hogy mindenki elaludt, ahol csak tudott. Gond nélkül.

Amikor megérkeztünk az első thaiföldi szállásunkra, ott is ez történt első éjszaka. Éjfél után érkeztünk, és az egész család elaludt a nagy ágyban.

Másnaptól kezdtük el az új rendet, amit a gyerekek elég hamar elfogadtak és megszoktak.

Egyébként a babák még nem aludták át teljesen az éjszakát otthon sem; volt hajnali szopi és korán kelés is. Meg „cumi visszadugós” kelés éjszakánként többször. Thaiföldön sajnos még rosszabb lett a helyzet. A nagy melegben elég gyakran megszomjaztak, viszont még nem tanultak meg vizet inni, ezért elég gyakran sírtak fel éjjel és szopizni akartak. Így aztán nem mondom, hogy túl sokat aludtunk volna. Ezt próbáltuk azzal kompenzálni, hogy ebben az időszakban még napi háromszor aludtak napközben, így mi is pihentünk amikor ők (bár én általában inkább elmentem thai masszázsra, napozni vagy fürödni a tengerben). Igazából az utazás adta izgalmak feledtették velem a kialvatlanságot.

Az általunk összerakott ágyszerkezetet elfogadták és aludtak benne. A Manu izzadós baba és sokszor melege volt, így nyitva hagytuk a hálót és nem sok ruhát adtunk rájuk.

Vissza lehet szokni újra az otthoni rutinra?

Sokan aggódnak, hogy az otthon nagyon jól műkődő rendszer majd felbomlik az utazás alatt, és onnantól otthon is káoszban fognak élni. Ez nem így van. A gyerekek nagyon okosak és nagyon rugalmasak. Minden csoda három napig tart, max három nap és újra minden a régi lesz!

De mégis hogyan tudjuk majd visszaszoktatni őket a saját kiságyukba, a saját szobájukba, ha hazaérkeztünk?

Nekünk ezzel egyáltalán nem volt problémánk. Sőt! Mintha a gyerekek örültek volna neki. Simán visszaszoktak, és sokkal jobban aludtak (talán mert nem volt annyira meleg). Szóval amiatt nem kell aggódni, hogy egy jól megszokott, jól működő rutin szétesik az utazás után.

Belföldi utazások

Belföldi utazásokra mindig autóval megyünk, és viszünk magunkkal két utazóágyat. Mindaddig, amíg a gyerekek elférnek az utazóágyban, költséghatékony a szállás, hisz nem kell értük külön fizetni (bár sok helyen korhoz kötött, ezt előre meg kell érdeklődni).

Laktunk már hotelban, barátok nyaralójában, külön szobában, egy szobában, és amit mostmár a legjobban megkedveltünk, az az airbnb. Hotel árakon lehet találni több szobás apartmant, ahol a gyerekek külön szobát kaphatnak, sőt, kaphatunk hozzá kertet, konyhát és még szaunát is. Ez történt velünk a nyári Balcsis nyaraláson. Igen, július közepén, pont a nagy lehűléskor mentünk, így jól jött a szauna esténként, amíg a gyerekek aludtak.

A jövő

Jövő januárban, amikor a gyerekek már 21 hónaposak lesznek, újra utazunk. Akkor már nem visszük a kis sátrakat, mert már túl pici nekik, és szerencsére találtam olyan szállást, ahol (elvileg) kapunk két babaágyat.

Nagyon remélem, hogy tényleg kapunk, mert fogalmam sincs, mihez kezdünk akkor, ha nem.

Összefoglalva mindenre lesz megoldás, mindegy, hogy otthon hogyan alszik a baba. Előbb-utóbb úgyis elalszik. Csak el kell vele indulni.

Shopping Cart
Processed with VSCO with a6 preset
UTAZÓANYA NYÁRI AKCIÓ

15% kedvezmény mindenre!

Használd az utazoanyastrand15 kuponkódot, és 15% kedvezményt kapsz a végösszegből 07.31-ig.