Barion Pixel
Keresés

„Mióta gyerekem van, többet utazom, mint előtte”

Lilla három éves kisfiával már 20 országot bejárt, és elmondása szerint többet utazik, mint gyerekvállalás előtt. Pedig neki is azt mondták, hogy vigyázzon, mert amint ‘jön a gyerek’, már nem fog annyit utazni. Végülis igazuk lett; nem annyit utazik, hanem többet!

Bár a járvány az esküvőjét, nászútját és több családi utazását is meghiúsította, Lilla pozitívan és reménytelien áll a jövőhöz, és örömmel mesél eddigi babával utazós tapasztalatairól.

5.JPG
kovess_instagramon.jpg

Már 20 országban jártál Milovánnal. Mesélj egy kicsit az utazásokról, hová mentetek először?

Három hónapos korában kezdtük, családi hétvégével Tiszakécskén. Másfél éves koráig kétlaki életet éltünk, ingáztunk két megye között. Hamar hozzászokott a folyamatos jövés-menéshez, máshol alváshoz.

Első külföldi utunk 6 hónapos korában Brnoba vezetett. Kiskorában sokat sírt, így amiatt nem utaztunk. Ez félévesen megváltozott, meg mi is gyűjtöttünk tapasztalatot.

A legtávolabbi cél a mexikói Cozumel volt, míg a legérdekesebb Sint Maarten szigete.

Miként változtak az utazási szokásaid, amióta gyermeked született? Úgy lett, ahogyan eltervezted?

Mielőtt Anya lettem is sokat utaztam. Azoknak pedig, akik azt mondták: majd ha lesz gyerekem, nem fogok annyit utazni, igazuk lett, ugyanis anyává válásom óta még többet utazom! Egyik célom a gyereknevelésben, hogy minél több helyet felfedezzünk közösen a világban.

Számomra az utazás az, ami kizökkent a mókuskerékből. Már maga a szervezés része is feldob! Általában több út is le van előre foglalva, és ha valamire, erre nem sajnálom a pénzt. Úgy alakult, ahogyan terveztem, mert abszolút szerettem volna folytatni az utazást gyerekvállalás után is.

Összességében rugalmasnak kell lenni. Alapjábavéve is rugalmas vagyok, de Anyaként szerintem még rugalmasabb lettem.

Miben más gyerekkel utazni, mint gyerek nélkül?

Más lesz kicsit a napi program; beleteszek olyat is, ami neki érdekes, főleg mióta nagyobb. Kiskorában inkább aludt és nézelődött. A karibi hajóúton alap volt mindenhol a fürdés a városnézések mellett, és játszótereknél is meg szoktunk állni. Vannak olyan helyek, ahová nem mentünk volna, ha nincs gyerekünk, pedig kár lett volna kihagyni!

120939502_339286733819555_1079075364502514683_n.jpg

Mi volt eddig a legnagyobb nehézség, kihívás?

Milován 17 hónapos korában voltunk Miamiban, isztambuli átszállással. A 16 órás út nem volt egyszerű, főleg odafelé, amikor napközben utaztunk egy teli gépen. Pont abban a korban volt, amikor nem ül meg egy helyben, de nem köti le sokáig semmi. Utólag azt mondom, jól viselte, mi szülők meg nehezebben. A legnagyobb segítség a szoptatás volt; fel- és leszálláskor, meg úgy általában, ha ébren volt.

Hazafelé két óra késéssel indult a gépünk este 11-kor, Milován meg nem aludt egész nap szinte semmit, mert last minute shoppingot nyomtunk. Szerencsére ahogy elindult a gép, elaludt, és szinte végig aludta az utat. Igaz, hogy rajtam, ezért én nem igazán tudtam megmozdulni…

És a legnagyobb kaland?

A tavalyi két hetes karibi hajóút volt a legnagyobb kaland, ami egyben az első repülős utunk is volt. Sokan kérdezték, jól meggondoltam-e, a válaszom pedig, hogy annyi mindent láttunk és tapasztaltunk, hogy azt bántam volna meg örökre, ha nem indulunk el. Így, hogy gyerekkel voltunk, kicsit másképp alakultak a programok, talán nyugisabb lett volna nélküle, de három hétre nem hagyhattuk otthon, és ez így volt jó, ahogy volt!

Az ilyen típusú hajóutakat egyébként nagyon ajánlom családoknak; minden van a hajón, ami kell, és minden nap más országban ébredsz úgy, hogy nem kell „utaznod”, hisz a hajó halad, amíg te alszol.

3.JPG

Jó sok egzotikus helyen jártatok már… mi alapján választasz úticélt, amikor Milovánnal utazol?

Az úticél nem babafüggő. Én új helyeket szeretek látogatni, a férjem pedig a beváltakat. Így ezeket vegyítjük. Azt is bele szoktam kalkulálni, hogy nekünk a reptérre jutás már alapból három óra.

Mi alapján választasz szállást ilyenkor?

Míg Milován pici volt, városközpontokban kerestünk szállást, hogy ha városnézés közben bármi probléma fellép, hamar hazaérjünk gyalog is. Most, hogy már nagyobb, ez nem olyan fontos. Persze nem minden dologgal rohantunk a szállásra, mert a szoptatás sokat segített az utazások alatt; szoptattam parkban, bevásárlóközpontban, kocsmában is, ha úgy adódott. Ugyanez a peluscserére is igaz.

Sokáig fürdőkádas szállásokat kerestünk, de olyan is volt, hogy mosdókagylóból csináltunk kádat és az is nagyon tetszett Milovánnak.

2.JPG

A tapasztalatok alapján mennyire pénz kérdése gyerekkel utazni (ahhoz képest, amilyen előtte volt)?

A gyerek kétéves koráig mondhatni nem sokkal drágább. A repülőjegy árat alig dobja meg, míg bizonyos szállások nem is kérnek két éves korig plussz pénzt. A központiság néha dobott rajta, de igyekeztem időben foglalni, és úgy sikerült jó áron találni megfelelő szállást.

Miért érdemes babával utazni?

Formálja a jellemét; rugalmasabb, elfogadóbb, tájékozottabb lesz. Utazások alatt igazán minőségi időt tud együtt eltölteni a család. Olyan közös emlékek ezek, amikre mindig emlékezni fogunk, ha a gyerek nem is, mi szülők igen. Minden utazásunkkor készítek albumot a rengeteg képből. Ezeket az albumokat rendszeresen nézegetjük, és általában nem én szoktam elővenni, hanem Milován. Ezzel is fenntarthatóak benne az emlékek, élmények. Nekem is a legkorábbi emlékeim az utazáshoz köthetőek, és a múltbeli fényképek által kelnek életre.

Hogyan befolyásolta az utazásaitokat a világjárvány?

Jelenleg csak belföldön utazgatunk. Több külföldi útunk is meghiúsult a koronavírus miatt. Elmaradt az esküvőnk, kétszer is! Az első kitűzött nagy nappal a csodálatos nászútunknak is lőttek. Másodjára már tengerparti esküvőt terveztünk meg, de a szeptember 1-től érvényben lévő szabályozás miatt ez is meghiúsult. Elmaradt a külföldi lánybúcsúm és még két külföldi családi utazásunk is. Így kivárunk, és amint lehet menni, menni is fogunk!

Van olyan úticél, amit meg szeretnél mutatni Milovánnak?

Ha nagyobb lesz, akkor szeretném elvinni egy afrikai szafarira. Tervben van egy lakókocsis utazás is Európában. A nagyobb álom az egy amerikai lakókocsis utazás, de az még várat magára.

A párod „utazóapa”? Mi a szerepe a közös utazásokban?

Szerencsére a párom is szeret utazni, és támogat ebben, ami nagyon fontos. Rám bízza az utazás tervezési részét, ő pedig a csomagokat cipeli. Ez főleg, ha autóval megyünk fontos, mert akkor több mindent pakolunk be. Ahogy a hétköznapokban is, úgy az utazásokban is kiegészítjük egymást. Ha utazás közben “idegenvezetősködöm” vagy fotózgatok, akkor ő van többet Milovánnal. Mindig megbeszéljük, hogy hova menjünk, mit nézzünk meg, és mivel ugyanazok érdekelnek mindkettőnket, így sose volt ebből probléma.

1.JPG

Mit üzensz a jövő utazni vágyó anyáinak?

Ha Anya boldog, akkor mindenki boldog. Ha Te az utazástól érzed magad boldognak, akkor menni kell! A babának csak az a lényeg, hogy Anya és Apa vele legyen. Jól fogja érezni magát, bárhol is vagytok! Lesznek biztosan nehézségek, ahogy a gyereknevelésben is vannak, de mindent meg lehet oldani. Minél többet mész babával, annál gyakorlottabb leszel és egy nagyszerű világlátott felnőtté teszed!

Ha szívesen tudnál meg többet a babával utazás ról, és olvasnál még több hasonló írást, kövesd be az @utazoanya Instagram oldalamat.

kovess_instagramon.jpg
Shopping Cart
Processed with VSCO with a6 preset
UTAZÓANYA NYÁRI AKCIÓ

15% kedvezmény mindenre!

Használd az utazoanyastrand15 kuponkódot, és 15% kedvezményt kapsz a végösszegből 07.31-ig.