Barion Pixel
Keresés

Baby jet lag és annak kezelése

Többen is kérdezték tőlem, hogyan oldottuk meg az időeltolódást a babákkal, amikor Thaiföldre utaztunk velük.

A válaszom röviden és tömören az, hogy nehezen. Szerintem ez volt az egész utazásnak az egyik legnagyobb kihívása. A saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy a “baby jet lag” bizony egy nagyon is létező jelenség. Ráadásul magyarul nem is nagyon találtam erről szóló cikket, illetve arról, hogyan tudjuk ezt a legjobb módon kezelni.

Ezért megírtam én 🙂

A jet lag felnőtteknél is jelentkezik, a babáknál viszont annyival nehezebb, hogy nem lehet nekik elmagyarázni, hogy most miért ne úgy aludjanak, mint eddig, hanem mondjuk maradjanak ébren estig, hogy aztán majd másnap reggeltől már az új idő szerint ébredjenek.

A Thaiföldre érkezésünk napján késő este még bealudt a család magától. Viszont az első teljes mértékben Thaiföldön töltött napunk, amikor azért még nekünk, szülőknek is zsongott a fejünk, és alig vártuk az esti lefekvést, így végződött: megcsináltuk az esti fektetést a babákkal hétkor, elaludtak, majd fél 9-kor felkeltek, mint egy délutáni alvásból, és eszük ágába nem volt visszaaludni. Mi, szülők már félholtan feküdtünk, éhesen a szobában (akkor még fektetés után szoktunk vacsizni, mert a picik még úgysem ettek annyi „rendes kaját”), a babák meg tomboltak. Nekik ez délután volt, várták az uzsit.

Mi a megoldás?

Van, aki szerint minden órányi eltolódásra adni kell egy nap átállást, de ez nem túl praktikus, főleg, ha nagyon messze utazunk. Nekünk kb 3-4 nap volt a végleges átállás (hat óra volt az eltolódás). Viszont sokkal gördülékenyebben ment volna minden, ha korábban olvasok egy ehhez hasonló cikket, és fel tudok készülni rá lelkileg, és praktikus tippekkel egyaránt.

Ha csak egy embernek is megkönnyítem ezzel az írással az utazását, már megérte!

Állítólag hat hónap alatti babák könnyebben átállnak, mivel eleve nagyon sokat alszanak. Mi kilenc hónaposokkal utaztunk, így nincs róla személyes tapasztalatom, hogy ez mennyire igaz.

Összeszedtem pár pontban, mire figyeljünk oda, ha babával utazunk a tengeren túlra, hogy a baba jet lag minél gyorsabban elmúljon:

Első nap

 • a cél az, hogy a baba megérezze, mikor van éjszaka az új helyen. Az első nap a túlélésről szól. Lehet napközben programokat csinálni, a baba alszik ha fáradt, csak ne hagyd aludni három óránál többet, nehogy azt higgye, hogy éjszaka van (hisz lehet, hogy ahonnan jövünk, épp éjszaka van, csak hát most az új helyen kell majd éjszakázni).
 • Az étkezésre is figyelni kell; egye meg napközben azt a mennyiséget, amennyit otthon is napközben szokott, nehogy éjjel azért keljen fel, mert éhes (legalábbis annál ne többet, mint amennyit eleve szokott éhség miatt). Néhány trükk, hogy többet egyen a baba: gyakrabban kínálod étellel, itallal (vagy szopizással), illetve a kedvenceit adod neki.
 • Mozduljatok ki napközben akkor is, ha fáradtak vagytok, mert a természetes fény hozzásegít mindenkit az átálláshoz.
 • Amikor elérkezik az este, csináld meg vele az esti rutint, ahogy szoktátok, ebből tudni fogja, hogy aludnia kéne reggelig. A baba elalszik, de ahogy velünk is történt, fel fog ébredni, és lehet, hogy órákig fenn lesz, játszani akar. Ha egyértelműen éhes, etesd meg. Tipp: ne kapcsolj villanyt. Fogadd el, hogy ez van, túl kell élni ezt az időszakot, de jelezd felé, hogy attól még éjszaka van, sötét van, csend van. És éld túl valahogy, próbáld visszaltatni bizonyos időközönként.
 • Ne keseredj el, nem erről fog szólni végig az utazás, gyorsan elmúlik majd.

Második nap

 • bármilyen szörnyűre is sikeredett az éjszaka, ne aludjatok délig, mert akkor csak folytatódnak a nehézségek. Persze nem kell hatkor kelni, de max 2-3 óra csúszás legyen az otthoni napirendhez képest.
 • Ma már érdemes nagyjából visszatérni az otthoni napirendhez, az étkezéseket is ahhoz igazítani.
 • Mozduljatok ki, a fények energizálnak és könnyebben megszokja mindenki az új időt.
 • Ma is ugyanúgy legyen az alvás, tehát ne aludjon túl sokat a baba egyben, inkább legyen egy korai esti fektetés, ha nagyon elfárad a nap folyamán.
 • Ha viszont nem túl fáradt a baba, akkor legyen a fektetés normál időben, ahogy szoktátok otthon. Ha megint felkel éjjel, ugyanazok a tippek, mint az első éjszaka; csend, sötét, egyen ha éhes, és csendes játék ha nem tud aludni. Próbáld visszaaltatni bizonyos időközönként. És légy türelmes, nemsokára vége lesz ennek az átmeneti időszaknak.

Harmadik nap

 • ma reggel már ébredjetek úgy, ahogy otthon is szoktatok. Ha otthon 7-kor kel a baba, keltsd fel most is. Mától már érdemes tartani az otthoni napirendet.
 • A harmadik éjszakától remélhetőleg már jól fog aludni a pici (vagyis ahogyan otthon szokott). Ha mégis többször kel, tegyél meg mindent azért, hogy visszaaludjon.

Negyedik nap

 • innentől már elég tartani lazán a napirendet, és elvileg nem lesz semmi baj 🙂
 • ha nyaral az ember, kicsit lazíthat, nem kell annyira katonásan ragaszkodni az otthoni napirendhez 🙂

Még egyszer hangsúlyozom, ez az információ nem volt a tulajdonomban, amikor mi kirepültünk. Naívan bele sem gondoltam, hogy ez probléma lehet. Gondoltam, mivel késő este érkezünk, simán elalszunk, másnap reggeltől meg úgy teszünk, mintha mindig is így lett volna.

Tévedtem. Az első „igazi” éjszaka kezdtem kétségbeesett gúglizásba, hogy mi folyik itt, amikor a gyerekek nem akartak aludni.

Amit most leírtam nektek, nálunk bevált.

Remélem, tudtam ezzel a cikkel segíteni nektek, és hamarabb, kevesebb stresszel átálltok majd az ottani időre, mint amennyire nekünk sikerült, felkészülés hiányában.

Összefoglalva a tippeket:

 • aludj, amikor a babád alszik
 • lélekben készülj fel egy három napos átállásra, ahol első (teljes nap utáni) éjszaka nem sokat fogtok aludni
 • rendszeres itatás, etetés napközben, kedvenc nasikkal
 • ne erőltesd, ami nem megy
 • álljatok át fokozatosan az otthoni napirendre
 • türelem és elfogadás: három nap és minden rendben lesz 🙂
Shopping Cart
Processed with VSCO with a6 preset
UTAZÓANYA NYÁRI AKCIÓ

15% kedvezmény mindenre!

Használd az utazoanyastrand15 kuponkódot, és 15% kedvezményt kapsz a végösszegből 07.31-ig.